Terug naar nieuwsoverzicht
28 november 2019

De Meesleesclub in ’t Sant

Elke maandagavond komt in Wijkcentrum ’t Sant een groep mensen samen om met elkaar boeken te lezen. Dat is de Meesleesclub. Deze leesclub is er speciaal voor mensen die moeite hebben met lezen. Vrijwilligers lezen voor en de rest van de deelnemers leest mee, uit hetzelfde boek. Door mee te lezen kan men op een laagdrempelige manier oefenen met lezen, een goede ondersteuning daarbij is van groot belang. Daarom hebben de Bibliotheek ’t Sant, Taalnetwerk Midden-Brabant en twee vrijwilligers de handen in elkaar geslagen, zodat iedereen kan (mee)genieten van een mooi verhaal.

“Met 26 letters in een andere wereld”

De Meesleesclub in ’t Sant wordt begeleid door twee enthousiaste vrijwilligers: Els en Riekie. Zij volgden beide de training Taalcoach als ze getriggerd worden door een filmpje over een Meeleesclub in de Amsterdamse Bibliotheek. De interesse van beide dames werd gewekt en ze zeiden meteen tegen elkaar: “Dat is geweldig! Zoiets zouden we bij ons in de buurt ook moeten beginnen”. Allebei de dames lezen graag of zoals Els het uitlegt: “Ik vind het een wonder dat je met 26 letters in een andere wereld kunt komen”. Het filmpje was voor Els en Riekie de aanleiding om contact te leggen met Taalhuis, waar het starten van een Meeleesclub ookal op het wensenlijstje bleek te staan.

“Door te lezen leer ik beter om te gaan met emoties en wantrouwen’

De eerste kandidaten werden geworven via het ROC door in de taallessen voor volwassenen te vertellen over de Meeleesclub en gezamenlijk een verhaal te lezen. “Het sprak me wel aan om met een clubje te lezen, met als doel beter te leren lezen”, vertelt een van de deelnemers. Ze vervolgt: “Ik vind het erg leuk en ik blijf graag komen, omdat ik echt ervaar dat ik vooruit ga”. Meedoen is niet voor alle deelnemers even gemakkelijk. Een andere deelnemer had enkele weken nodig om de stap te zetten, maar vertelt: “Ik vind het nu erg leuk. Door te lezen leer ik zelf ook beter om te gaan met emoties en wantrouwen. Want een boek omschrijft ook vaak situaties die je in het dagelijks leven tegenkomt. Ook mijn woordenschat is groter geworden. Zelf kwam ik er vaak niet aan toe om een boek te lezen, vond het moeilijk”.

“Ik merk dat ik vooruit ga met lezen”

Els: “Het leuke van de Meeleesclub vind ik dat we samen lezen en dus samen het verhaal meemaken. Ik vind het fijn dat niets móet. Wie zin heeft leest een stukje hardop, maar alleen – stil – lezen is ook goed. De verhalen zijn leuk en het is gewoon gezellig!” Intussen hebben zich nog een aantal mensen aangesloten bij de leesgroep. Een van hen had erover gelezen en dacht: “Ik ga gewoon een kijkje nemen en dan merk ik wel of het bevalt. Ik heb het er goed naar mijn zin en merk dat ik vooruit ga met lezen”.