Wat kan ik doen

U kunt mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen op verschillende manieren ondersteunen. Zo kunt u Taalvrijwilliger worden en mensen ondersteunen in het leren van de taal. Of u kunt vrijwilliger worden in een Taalhuis. Hieronder vindt u meer informatie over wat u allemaal kunt doen.

Hoe herkent u laaggeletterdheid?

Laaggeletterdheid herkennen, kan moeilijk zijn. Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven weten dit vaak goed te verbergen of weten dit niet van zichzelf. Niet goed kunnen lezen, schrijven of spreken leidt vaak tot schaamte. Zo kunt u laaggeletterdheid bij iemand herkennen:

  • Iemand bekijkt informatie niet
  • Iemand schrijft afspraken nooit op of komt vaak niet naar een afspraak
  • Iemand heeft moeite met het stellen van vragen of het verwoorden van problemen
  • Iemand heeft vragen over informatie die hij of zij al eerder heeft gekregen

Informeer bij een van de Taalhuizen naar de mogelijkheden voor de training ‘Herkennen en doorverwijzen van laaggeletterden’.

Hoe gaat u het gesprek aan?

Denkt u dat iemand moeite heeft met lezen, schrijven of rekenen? Ga dan een gesprek aan. Zorg voor een ontspannen sfeer en ben niet te direct. Maak korte zinnen en gebruik eenvoudige woorden. Probeer erachter te komen door open vragen te stellen, zoals:

  • Helpt iemand u weleens met het schrijven van brieven?
  • Vindt u het invullen van formulieren weleens moeilijk?
  • Veel mensen hebben moeite met lezen en schrijven, hoe is dat voor u?
Schaamte verminderen

Naast het stellen van open vragen, is het belangrijk om de schaamte te verminderen. Dit kunt u op verschillende manieren doen:

  • Geef aan dat veel mensen er last van hebben (1 op de 6  Nederlanders)
  • Pas uw taalgebruik aan de ander aan en praat op een rustig tempo
  • Sluit aan bij de beleving van de ander
  • Vertel de ander dat er goede cursussen bestaan die kunnen helpen en dat er Taalhuizen zijn om mensen te helpen een keuze in het aanbod te maken
  • Ga mee naar een spreekuur van een Taalhuis of kom er in een volgend gesprek op terug

Heeft u vragen over hoe u het beste het gesprek aan kunt gaan met een laaggeletterde? Neem dan contact met een van de Taalhuizen op.

Word vrijwilliger taal en digitaal

Als vrijwilliger kunt u het verschil maken in iemands leven. Met slechts een paar uur vrijwilligerswerk per week ondersteunt u iemand om zijn of haar basisvaardigheden te verbeteren, zoals lezen en schrijven, rekenen en werken met de computer.

Vindt u het leuk om met taal en mensen te werken? Heeft u inlevingsvermogen, geduld en flexibiliteit? Beheerst u de Nederlandse taal goed en wilt u vrijwilliger worden? Dan is Taalvrijwilliger worden iets voor u! Vindt u het juist leuk om mensen te helpen met de computer, smartphone of met een tablet? Meld u dan aan als Digitaalvrijwilliger

Hoe werkt het precies?
Wanneer u besluit vrijwilliger te worden, volgt u eerst een training. Hierin krijgt u handvatten om uw vrijwilligerswerk zo goed mogelijk uit te voeren.  U werkt zelfstandig maar mocht u hulp nodig hebben, dan kunt u altijd terecht bij uw contactpersoon of of bij helpdesktaalcoach@roctilburg.nl. U bent als vrijwilliger altijd verbonden aan een van de partnerorganisaties van het Taalnetwerk Midden-Brabant.

Interesse om vrijwilliger te worden?
Neem contact met een Taalhuis op om u aan te melden als vrijwilliger of voor meer informatie!

Basistraining Taalvrijwilliger

De Basistraining Taalvrijwilliger bereidt u voor op uw werk als Taalvrijwilliger. De training bestaat uit vijf bijeenkomsten van drie uur. Iedere Taalvrijwilliger in Midden-Brabant moet deze basistraining volgen.

Wat houdt de Basistraining Taalvrijwilliger in?

De training bestaat uit verschillende leerblokken. U krijgt informatie over laaggeletterdheid en uw rol als Taalvrijwilliger. Ook leert u over welke werkvormen en lesmaterialen u kunt gebruiken. U leert daarnaast wat u wel en niet moet doen tijdens uw taallessen. In de training oefent u met werkvormen en deelt u ervaringen met andere deelnemers.

Word Taalhuisvrijwilliger

Als Taalhuisvrijwilliger bent u het aanspreekpunt in een Taalhuis. U helpt mensen met vragen over lezen, schrijven, rekenen en/of werken met de computer tijdens de spreekuren. U kijkt samen welke cursus het beste bij iemand past.

Hoe werkt het precies?

Het is belangrijk dat u open staat voor gesprekken en geïnteresseerd bent in mensen. Daarnaast moet u kunnen werken met computers. Taalnetwerk zoekt een passend Taalhuis uit waar u minimaal 3 uur per week aan de slag kunt. Voordat u begint, volgt u een training om kennis te maken met het Taalhuis en laaggeletterdheid. Als Taalhuisvrijwilliger werkt u voor minimaal een jaar in een Taalhuis.

Interesse om Taalhuisvrijwilliger te worden?

Neem contact met een Taalhuis op om u aan te melden als Taalhuisvrijwilliger of voor meer informatie!