Terug naar nieuwsoverzicht
28 november 2019

De Taalhuisvrijwilligers van Spijkerbeemden

Helma, Peter en John werken als vrijwilligers in het Taalhuis in Spijkerbeemden. Ze helpen wekelijks mensen die moeite hebben met taal, rekenen en digitale vaardigheden. En met succes!

Wat doet een Taalhuisvrijwilliger?
“In het Taalhuis komen vraag en antwoord rondom taal en digitale vaardigheden samen. Wij ondersteunen mensen die hulp nodig hebben bij taal, rekenen en de computer en verwijzen ze door naar de juiste organisaties.”

Wat maakt jullie werk als Taalhuisvrijwilliger interessant?
“De diversiteit aan mensen die wij helpen. Zo zien wij mensen die nog geen woord Nederlands spreken, maar ook Nederlanders die ondersteuning kunnen gebruiken op het gebied van onder meer taal.”

Welke bezoekers hebben indruk op jullie gemaakt?
Helma: “Laatst kwam er een man van 30 die vroeger niet naar school wilde en veel spijbelde. Nu, vele jaren later, was hij zover om opnieuw naar school te gaan. Sinds kort volgt hij Nederlandse les bij het ROC.” Petra: “Ik hielp onlangs een dame (51) die wilde solliciteren. Al pratende kwamen we erachter dat zij het lastig vond om met de computer om te gaan. Vooral sollicitaties worden online gedaan, evenals het maken van een cv en sollicitatiebrief. Samen zijn we aan de slag gegaan met haar (online) sollicitatieactiviteiten. Dit heeft geresulteerd in een nieuwe baan. Hier ben ik oprecht trots op. Niet alleen heeft de dame grote stappen gezet, ook heeft ze een fijne baan gevonden.”

Het Taalhuis Spijkerbeemden bestaat nu ruim twee jaar. Wat is jullie in de loop der tijd opgevallen?
“Wij merken dat er in het begin veel NT2-ers (mensen van wie Nederlands niet de moedertaal is, red.) de weg naar ons Taalhuis wisten te vinden. Met name het laatste jaar zien wij ook steeds meer NT1-ers (mensen met Nederlands als moedertaal, red.) naar ons spreekuur komen. Nu zien wij dat er steeds meer mensen via mond-tot-mondreclame bij ons binnenlopen. Zij komen met vragen over taal, maar blijken dan ook mindere computervaardigheden te hebben. Of anders: mensen kunnen binnenkomen met een computervraag, terwijl al pratende dan blijk dat ze vooral moeite hebben met lezen en schrijven. Op basis van vertrouwen en de tijd die wij voor iedereen hebben, komen wij met onze bezoekers tot hele mooie resultaten.”

Wanneer hebben jullie spreekuur?
“In Spijkerbeemden kan je elke dinsdag van 09.00 tot 12.00 uur én van 17.00 tot 18.30 uur terecht. Iedereen kan bij ons binnenlopen; jullie zijn van harte welkom!”