Terug naar nieuwsoverzicht
23 augustus 2021

Activiteiten tijdens Week van Lezen en Schrijven

Om lezen, schrijven meer onder de aandacht te brengen, organiseert Stichting Lezen en Schrijven van 6 tot en met 12 september de landelijke Week van Lezen en Schrijven. Gemeenten, scholen, bibliotheken, wijkcentra en ook het Taalhuis besteedt in deze week extra aandacht aan laaggeletterdheid. In dit bericht lees je in welke steden en dorpen iets te doen is. En op welke dagen en tijdstippen. Kom je ook?

Tilburg

In Tilburg delen wij in de hele maand september letterkoekjes uit om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid. Ook vind je ons met de Taalhuis-bakfiets door de hele stad. Zie je de bakfiets rijden? Zwaai gerust hoor!

  • hele maand september: aanwezig bij verschillende bibliotheekvestigingen in Tilburg met VR-brillen, waarmee je via je mobiele telefoon een escaperoom kunt spelen
  • woensdag 1 september, 14.00 – 16.00 uur, bibliotheek Berkel-Enschot: digi-spreekuur
  • zaterdag 4 september, LocHal: cursusmarkt: welke cursus kies jij om te blijven leren?
  • maandag 6 september, 10.00 – 12.00 uur, LocHal: netwerkspel voor taalvrijwilligers (aanmelden via tessapersijn@bibliotheekmb.nl)
  • maandag 6 september, 13.00 – 16.00 uur, Stadscafé: spreekuur MENSS.  Tijdens het kopje koffie bespreken we manieren en activiteiten om iets samen te kunnen doen of even fijn onder de mensen te zijn.
  • woensdag 8 september, 16.00 – 17.00 uur, LocHal: VR-experience en escaperoom laaggeletterdheid
  • donderdag 9 september, 15.00 – 17.00 uur, Stadscafé: spreekuur MENSS. Tijdens het kopje koffie bespreken we manieren en activiteiten om iets samen te kunnen doen of even fijn onder de mensen te zijn.
  • vrijdag 10 september, 11.00 – 13.00 uur, & 15.00 – 16.00 uur, Stadswinkel Tilburg-Noord: bellenblaas uitdelen ‘Taal? Hou het luchtig!’
  • zondag 12 september, 10.00 – 13.00 uur: meefietsen met de Open Tuinenroute Udenhout

Goirle

Op zaterdag 11 september 14.00 – 16.00 uur is er in Cultureel Centrum Jan van Besouw een Info- en Doemarkt. We gaan voorlezen aan kinderen, er zijn taalspelletjes en met een VR-bril kun je ervaren hoe het is om niet goed te kunnen lezen. Toegang is gratis.

Oisterwijk

Iedere donderdag in september vind je ons op de weekmarkt in Oisterwijk. Hier staan we met onder meer een VR-bril, zodat iedereen kan ervaren hoe het is om niet goed te kunnen lezen.

Waalwijk

Taalhuis Waalwijk is op woensdag 8 september en donderdag 9 september te vinden op de weekmarkten in Waspik, Waalwijk en Sprang-Capelle. Hier staat we met een VR-bril, zodat iedereen kan ervaren hoe het is om niet goed te kunnen lezen. Op vrijdag 3 september zijn we aanwezig bij de Voedselbank Waalwijk.

Heusden

Tot 19 september kun je het QR-zomerzoekspel spelen, dat meer inzicht biedt in het onderwerp laaggeletterdheid. Ook gaat het Taalhuis medewerkers van onder meer de gemeente trainen in het herkennen van laaggeletterdheid en krijgen medewerkers een cursus eenvoudig schrijven.

Dongen

In Dongen gaat tijdens de Week van Lezen en Schrijven de eerste inloop van start. We zitten dan donderdag van 10.00 – 12.00 uur in De Cammeleur (Hoge Ham 126). Loop gezellig binnen! Ook delen wij letterkoekjes uit in Dongen.

Loon op Zand

Op maandag 13 september kun je in Kaatsheuvel meedoen met een fotospeurtocht. We starten om 14.00 uur bij buurthuis Pannehoef (Ferdinand Bolplein 1 in Kaatsheuvel). Aanmelden is niet nodig, deelname is gratis.

Bekijk hier ook het aanbod van de bibliotheek tijdens de Maand van de Basisvaardigheden.