Terug naar nieuwsoverzicht
14 juni 2022

Will: “De lessen hebben mij gevonden”

Will Verkooijen had moeite met taal en digitale vaardigheden en besloot de stap naar de DigiTaalgroep te zetten. Hoewel: stap te zetten? Will is ervan overtuigd dat de lessen háár hebben gevonden. “Ik zou er zelf nooit aan gedacht hebben om naar les te gaan. De lessen hebben mij gevonden.”

Bang om iets verkeerd te doen

Will: “Ik was voor een leerwerktraject in het restaurant van het gemeentehuis aan het werk, en daar werd ik door mijn werkbegeleider op de lessen geattendeerd. Via dat contact ben ik ROC terecht gekomen, die lessen ging verzorgen in de Cammeleur. Ik wilde vooral meer leren over de computer. Om er niet meer bang voor te zijn. Ik durfde er niets op te doen. Ik was bang dat ik alles verkeerd deed of dat ik iets kwijt raakte.”

Nieuwe dingen over taal leren

Hoewel Will dacht dat het met taal wel goed zat, heeft ze ook op dat vlak veel nieuws geleerd. “Ik dacht dat ik niet voor taal hoefde te komen, maar tijdens de les heb ik toch nog nieuwe dingen over taal geleerd. Bijvoorbeeld hoe ik een verhaal of een brief moet schrijven en hoe ik dan alinea’s moet maken. Ik begrijp nu beter waarom ik iets op een bepaalde manier moet doen.”

Hoe gebruik je apps?

“Wat ik fijn vind, is dat we ook veel hebben geleerd over onze smartphone. Hoe werkt dat allemaal? Wat kun je ermee doen? Hoe gebruik je apps? Ik weet nu bijvoorbeeld hoe je de Coronacheck erop kan zetten. Alles wat ik geleerd heb over de computer en telefoon gebruik ik elke dag voor van alles en nog wat. Je moet bijna alles tegenwoordig digitaal regelen. En dat kan ik nu en doe ik nu ook zelf. Daar heb ik geen hulp meer voor nodig. Ik pak het vaakst de telefoon, want ik snap nu hoe het werkt.”

Je moet mee

Will is blij dat ze de stap heeft gezet les te gaan volgen. “Ik ben niet meer bang voor de computer, maar ben wel een beetje bang om te stoppen met les. De computerwereld gaat maar door. Ben ik dan wel zeker genoeg om het goed bij te houden? Maar wat ik wél geleerd heb is dat ik durf te doen. Dat ik het gewoon moet proberen. Ook mijn zelfvertrouwen is gegroeid. Dat is eigenlijk het belangrijkste wat ik aan les heb overgehouden. Echt een cadeautje!” Of ze nog een tip voor anderen heeft? Ja zeker, gewoon gaan! “Alles is eng, alles verandert, maar je kunt vaak niet anders, je moet mee. Door de lessen te volgen, wordt de angst veel kleiner. Ik zie dat ik nu veel meer kan en durf dan ik van mezelf had gedacht”, aldus Will.