Terug naar nieuwsoverzicht
13 september 2022

Taalhuis met RKC en GO Healthy bij Voedselbank Waalwijk

In Waalwijk heeft ongeveer 1 op de 6 inwoners moeite met lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. Mensen die moeite hebben met deze basisvaardigheden, kunnen moeilijke brieven vaak niet begrijpen, niet voorlezen aan hun (klein)kinderen of vinden het lastig om te appen of mailen. In de maand september brengen wij dit probleem aan het licht en leggen we nóg meer uit hoe het Taalhuis kan ondersteunen. Afgelopen vrijdag was het Taalhuis daarom aanwezig bij de Voedselbank, samen met Samen RKC en GO Healthy.

Receptenkaart in eenvoudige taal

Speciaal voor de maand van basisvaardigheden is er een receptenkaart ontwikkeld in eenvoudige taal. Dit jaar is het recept een heerlijke risotto, bedacht door een speler van RKC: Shawn Adewoye. Het recept is in een boodschappentas met alle bijbehorende ingrediënten uitgedeeld bij de Voedselbank. Als bonus stelde Waalwijk Taalrijk ook boeken beschikbaar om uit te delen. Ben je ook benieuwd naar het recept? Kijk dan op www.gowaalwijk.nl of loop binnen bij het Taalhuis in de Bibliotheek Waalwijk.

Pix4Profs / Jules van Iperen

Midden-Brabant maakt het duidelijk

Deze actie bij de Voedselbank is ook een mooi voorbeeld hoe Taalhuis Waalwijk mensen die moeite hebben met basisvaardigheden probeert te bereiken en te helpen. Het is onderdeel van de ‘Aanpak Midden-Brabant maakt het duidelijk’. De gemeenten en organisaties die de aanpak hebben ondertekend, moeten zich de komende vier jaar aan een paar afspraken houden. Een van de afspraken is dat ze in begrijpelijke, eenvoudige taal communiceren. Daarnaast doen zij hun best om de doelgroep te herkennen en mensen door te sturen naar het Taalhuis. Afgelopen vrijdag is deze aanpak ook ondertekend door Voedselbank Waalwijk De Rijglaars.

Pix4Profs / Jules van Iperen

Over Taalnetwerk Midden-Brabant en Taalhuis

Het Taalnetwerk Midden-Brabant is een samenwerking tussen Bibliotheek Midden-Brabant/Theek5/Bibliotheek Heusden | ROC/KW1C, School voor Educatie & Inburgering | MST | ContourdeTwern en Stichting Lezen & Schrijven die zich sinds 2015 gezamenlijk inzet om laaggeletterdheid aan te pakken in Midden-Brabant. Samen met gemeenten heeft Taal-netwerk Midden-Brabant Taalhuizen opgezet. Bij een inloopspreekuur van het Taalhuis kunnen volwassenen terecht die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en/of werken met de computer.