Terug naar nieuwsoverzicht
9 augustus 2021

QR-zomerzoekspel Taalhuis Heusden

In de gemeente Heusden heeft zo’n 8 tot 11 procent van de inwoners moeite met lezen, schrijven en digitale vaardigheden. Om het thema laaggeletterdheid uit taboesfeer te halen, komt Taalhuis Heusden tussen 19 augustus en 18 september met een leuke QR-actie. In Drunen, Heusden en Vlijmen kunnen inwoners vanaf 19 augustus QR-codes in de buurt van onder andere bibliotheken, basisscholen, supermarkten en gemeentehuis vinden. Door deze QR-codes te scannen worden de verhalen over laaggeletterdheid en de behaalde successen zichtbaar. De bewoners van gemeente Heusden worden uitgedaagd om zo veel mogelijk QR-codes te vinden en de daarbij behorende vragen te beantwoorden. Op 20 september verloot Taalhuis Heusden een inspiratieprijs: het boek ‘Van laaggeletterde tot schrijver Koos’.

Verborgen laaggeletterdheid
Als iemand niet goed kan lezen en/of schrijven dan lost die het vaak op door anderen in zijn of haar omgeving in te schakelen. Dit is vaak een tijdelijke oplossing, waarbij het werkelijke probleem blijft bestaan. Terwijl de voordelen van beter lezen en/of schrijven ontzettend groot zijn. Denk daarbij aan meer vrijheid en onafhankelijkheid. Door te werken aan een taalprobleem kan iemand bijvoorbeeld eindelijk zelfstandig met openbaar vervoer op pad, gebruikt zijn of haar medicijnen op de juiste manier, gaat gezonder door het leven en kan zijn of haar financiële situatie veel beter overzien. Daarnaast krijgt hij of zij veel meer kansen op de arbeidsmarkt. Ook hoeft iemand geen dubbelleven meer te leiden en met schaamte te leven. Dit kost namelijk heel veel energie.
Met het QR zomer zoek spel en haar ervaringsverhalen wilt Taalhuis Heusden de bewoners van gemeente Heusden bewuster maken van laaggeletterdheid en de voordelen van werken aan taalvaardigheid.

Spelregels QR zomer zoek spel
Om het zoek spel te kunnen spelen ga je op pad met je smartphone. Op verschillende locaties, welke te vinden zijn op www.taalhuisheusden.nl, vind je 6 sheets met verschillende QR codes. Door deze codes te scannen krijgt de speler een kort filmpje te zien. Bij elke QR code hoort een vraag. De speler moet zo veel mogelijk QR codes vinden en zo veel mogelijk vragen beantwoorden. De antwoorden kunnen digitaal (via www.taalhuisheusden.nl) ingezonden of op papier (te vinden op de locaties van bibliotheek) ingeleverd worden. Het spel loopt van 19 augustus tot 18 september. Op 20 september worden er drie boeken ‘Koos, van laaggeletterde tot schrijver’ onder deelnemers verloot. Het boek van Koos Vervoort is een inspiratiebron voor iedereen die aan zijn of haar lees- en schrijfvaardigheden wilt werken.