Meer aandacht voor eenvoudige taal
Wethouders van elf gemeenten en bestuurders van verschillende Brabantse organisaties zetten op 29 september een handtekening onder de aanpak Midden-Brabant maakt het duidelijk. Deze aanpak vervangt het Taalakkoord uit 2017. Met de aanpak wil het Taalnetwerk Midden-Brabant meer aandacht voor eenvoudige taal. Zo kunnen meer mensen de taal begrijpen.
Herkennen en doorverwijzen
De ondertekening van de aanpak is belangrijk, want er zijn in Midden-Brabant nog altijd veel mensen die lezen, schrijven, rekenen en computeren moeilijk vinden: 1 op de 6 mensen vanaf 16 jaar. De gemeenten en organisaties die de aanpak hebben ondertekend, moeten zich de komende vier jaar aan een paar afspraken houden. Een van de afspraken is dat ze in begrijpelijke taal schrijven. Daarnaast doen zij hun best om de doelgroep te herkennen en mensen door te sturen naar een Taalhuis. En bij telefonisch contact is altijd de mogelijkheid om een persoon te spreken en geen bandje te horen.
Taalnetwerk Midden-Brabant helpt
De nieuwe aanpak is bedacht door het Taalnetwerk Midden-Brabant, samen met de elf gemeenten. Het Taalnetwerk helpt de organisaties die een handtekening hebben gezet in het uitvoeren van het plan. Zo kunnen organisaties folders en posters krijgen en is het mogelijk om via het Taalnetwerk trainingen te volgen. Bijvoorbeeld over het herkennen van mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, of een training Heldere Taal.
Niet goed kunnen meedoen
Gon Mevis, voorzitter van het Taalnetwerk Midden-Brabant: “Veel mensen vinden het moeilijk om met bedrijven en gemeenten te schrijven of praten. Dat moet veranderen. Het is best lastig om mensen die lezen en schrijven moeilijk vinden te bereiken. Samen gaan we die zoektocht aan.” Wethouder Esmah Lahlah van de gemeente Tilburg: “Te veel mensen kunnen door hun taalachterstand niet goed meedoen in het dagelijks leven. Daarom moeten wij als gemeente stilstaan bij de taal die wij gebruiken. Begrijpelijk schrijven en spreken is belangrijk voor álle mensen.”
Sluit ook aan
Wie hebben er op 29 september allemaal een handtekening gezet? De gemeenten Tilburg, Goirle, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk, Loon op Zand, Dongen, Heusden, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Gilze en Rijen en ContourdeTwern, de Bibliotheek Midden-Brabant, Bibliotheek Heusden, Theek 5, MST, Koning Willem I College en ROC Tilburg. Natuurlijk is er altijd ruimte voor meer organisaties die mee willen doen. Interesse in de aanpak Midden-Brabant maakt het duidelijk’? Mail naar info@taalhuismb.nl of bel met 088 60 50 60 4.