Terug naar nieuwsoverzicht
12 oktober 2023

Huisartsenpraktijk Anne Frankplein aan de slag met laaggeletterd

Huisartsenpraktijk Anne Frankplein heeft op maandag 9 oktober een handtekening onder de aanpak ‘Midden-Brabant maakt het duidelijk’ gezet. Zij erkennen en herkennen hiermee het probleem van laaggeletterdheid en gaan zelf actief aan de slag, bijvoorbeeld door duidelijke taal te gebruiken in hun brieven.

Niet goed kunnen meedoen
Hoe belangrijk het is om goed te kunnen lezen en schrijven weet Angela als geen ander. Zij was aanwezig bij de ondertekening. Moeite hebben met lezen en schrijven beïnvloed heel je leven en ook je fysieke gezondheid. Angela: “Ik voelde me onbegrepen op school en had veel last van hoofdpijn. Ook later in mijn leven had ik er veel last van. Mijn hoofd was vol en voelde als een bol wol die in de war zat. Mijn lijf was gespannen. Toen ik hulp kreeg met lezen en schrijven voelde het alsof de bol wol langzaam uit de knoop kwam.” Angela had het fijn gevonden wanneer ze eerder was geholpen door bijvoorbeeld haar huisarts.

Haar verhaal maakte indruk op de aanwezige artsen, ondersteuners en assistenten; “Haar verhaal raakte me enorm”. Samen gaan de huisartsenpraktijk Anne Frankplein en het Taalhuis meer mensen helpen die, net als Angela, moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en/of werken met de computer.

Herkennen en doorverwijzen
De ondertekening van de aanpak is belangrijk, want er zijn in Midden-Brabant – en dus ook in Gilze en Rijen – nog altijd veel mensen die laaggeletterd zijn. Laaggeletterdheid is meer dan niet (goed) kunnen lezen en schrijven. Ook mensen die moeite hebben met rekenen of niet digitaal vaardig zijn, vallen onder deze doelgroep. Dan hebben we het over 1 op de 6 mensen vanaf 16 jaar. Organisaties die een handtekening onder de aanpak zetten beloven te communiceren in duidelijke taal en hun best te doen om de doelgroep te herkennen en door te verwijzen naar het Taalhuis.

Sluit ook aan
In de ABG-gemeenten hebben eerder al de gemeente Gilze en Rijen, ContourdeTwern, Theek 5, het VIP en Leystromen een handtekening onder de aanpak gezet. Natuurlijk is er altijd ruimte voor meer organisaties om mee te doen. Interesse in de aanpak ‘Midden-Brabant maakt het duidelijk’? Mail naar info@taalhuismb.nl of bel met 088 60 50 60 4.

Kijk voor meer informatie op de website.