Terug naar nieuwsoverzicht
22 april 2021

Het Taalhuis kijkt naar de mogelijkheden voor iemand om te groeien

“Ik wil blijven oefenen met de Nederlandse taal, want dat is belangrijk voor mijn toekomst.’’ Aneli woont samen met haar man en drie kinderen in Tilburg. Sinds vier maanden is ze haar eigen onderneming gestart: een toko aan huis, genaamd Toko Del Caribe. Ze verkoopt Dominicaanse producten.

“Klanten moeten me goed begrijpen”
Aneli is opgegroeid in de Dominicaanse Republiek en heeft daarna tien jaar op Curaçao gewoond. Daar kregen haar kinderen in het Nederlands les op school. Tijdens het helpen met het schoolwerk kwam ze voor het eerst in aanraking met de Nederlandse taal. Dat viel in het begin niet mee. Via een artikel van het Taalhuis heeft ze het MST gevonden. Ze sprak iemand in de MST Present-app en maakte vervolgens met ondersteuning van haar zoontje een afspraak met haar maatje. Wekelijks spreken ze af om de Nederlandse taal te oefenen. ‘’Het is belangrijk voor mijn klanten dat ik goed Nederlands spreek en alles begrijp.’’

Denken in mogelijkheden
Aneli zat in een praatgroepje, maar dat ligt stil vanwege corona. Ze was ook actief bij het ROC. Daar kreeg ze klassikaal les. In het begin van de coronacrisis waren de lessen online. ‘’Het ging voor mij erg snel en soms begreep ik het niet. Ik ging op zoek naar een maatje die me kon helpen. Ik wil graag het inburgeringsexamen doen zodat ik in de toekomst een paspoort kan aanvragen.’’ Het Taalhuis kijkt naar de behoefte van mensen en zoekt naar passend aanbod. Aneli had behoefte aan een taalmaatje voor het oefenen van de examens, om beter Nederlands te spreken en de taal te begrijpen. De samenwerking van de Taalhuizen is tijdens corona nog belangrijker geworden.

Van droom naar werkelijkheid
‘’Over een tijdje ga ik op zoek naar een winkel waar mensen naartoe kunnen komen. Het liefst met een klein restaurant erbij, zodat mensen van ons eten kunnen genieten”, vertelt Aneli. Ze heeft ook nog een andere droom. ‘’Als ik de taal goed spreek, wil ik een eigen programma op de radio. Een show waar ik met mensen praat, muziek kan delen en mensen kan helpen. Ik wil niet dat mensen eenzaam of ongelukkig zijn. Ik help graag.’’