Terug naar nieuwsoverzicht
24 juli 2023

Een taalproject voor vrouwen met ambitie, maar moeite met de Nederlandse taal

“Als Taalhuiscoördinator sprak ik tijdens de spreekuren steeds vaker vrouwen die moeite hadden met de Nederlandse taal. Maar toch ook graag stappen wilden zetten qua werk en opleiding”, vertelt Rosa Eversteijn. Zo ontstond het idee om een groep vrouwen bij elkaar te brengen. Om niet alleen samen te werken aan hun Nederlandse taal, maar bovenal ook aan hun toekomst in Nederland. En zo startte ik het EVA project in Oisterwijk. Een speciaal taalproject voor vrouwen met een droom en ambitie.”

Enthousiaste en gemotiveerde groep
“Het lukte om een groep van 8 enthousiaste en gemotiveerde vrouwen bij elkaar te krijgen. Het afgelopen half jaar gingen mijn collega Sylvana Stijak en twee bevlogen vrijwilligers met deze groep aan de slag.” Tijdens het Eva project wordt er gewerkt met de ‘In je kracht’ methode van Stichting lezen en schrijven. Er komen allerlei dingen aan bod, zoals: Wat vind je leuk? Waar liggen jouw interesses? Wat zijn jouw sterke punten en wat kun je goed? Zo maken vrouwen bijvoorbeeld een moodboard over hun toekomst en presenteren ze dit aan de groep. Ook wordt de samenwerking gestimuleerd door bijvoorbeeld samen passende vacatures te zoeken op internet.

Enkele reacties
Rosa mocht bij de laatste bijeenkomst aanwezig zijn om te luisteren naar de presentaties over wat ze hadden geleerd, hun toekomstplannen en hun dromen. “Wat ben ik super trots op deze dames”, zegt Rosa stralend.

Een paar reacties:
– “Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen en ben niet meer bang om met mijn buren te praten in het Nederlands”.
– “Ik durf nu voor het eerst met mijn dochter achter op de fiets te fietsen. Door de fietstocht die we samen hebben gemaakt, voel ik me zekerder in het verkeer”.
– “We zijn een groep geworden en helpen elkaar als dat nodig is”.
– “Ik wil gaan solliciteren en gaan werken als mijn zoontje in september naar school gaat”.
– “Ik ben vrijwilligerswerk gaan doen en dat geeft me veel voldoening”.
– “Ik wil gaan werken en mijn droom is ooit een mooi huis te kunnen kopen voor mijn gezin”.

Stapjes vooruit
“Allemaal hebben ze op hun eigen manier stapjes vooruit gezet. Iedere vrouw legt haar eigen weg af, maar wat ze gemeen hebben is dat ze allemaal hun toekomst positief tegemoet zien, ondanks de drempels die ze moeten overwinnen”, sluit Rosa af.