Terug naar nieuwsoverzicht
24 april 2023

Vluchtelingenwerk, Woonveste en Baanbrekers nieuwe partners

Vluchtelingenwerk Waalwijk en Heusden, Woonveste Heusden en Baanbrekers Waalwijk ondertekenden op 20 april de aanpak ‘Midden-Brabant maakt het duidelijk’. 

Voorafgaand aan het ondertekenmoment organiseerde Taalhuis een training Heldere Taal, verzorgd door ROC Tilburg. Vele medewerkers van diverse (nieuwe) partners deden mee. Tijdens deze training werd het belang van eenvoudig communiceren in B1 benadrukt en uitgelegd. Tegelijkertijd werden er tips gegeven, vooral op basis van bestaande brieven en folders van organisaties. Die zijn op dit moment nog helemaal niet zo duidelijk!

1 op de 6 mensen heeft moeite met basisvaardigheden

De ondertekening van de aanpak is belangrijk, want er zijn in regio Midden-Brabant nog altijd veel mensen die lezen, schrijven, rekenen en werken met computer (samengevat: de basisvaardigheden) moeilijk vinden: 1 op de 6 mensen vanaf 16 jaar. De organisaties die de aanpak hebben ondertekend, moeten zich de komende vier jaar aan een paar afspraken houden. Een van de afspraken is dat zij in begrijpelijke taal schrijven. Daarnaast staat het herkennen van mensen die moeite hebben met de basisvaardigheden en doorverwijzen van mensen die hier hulp bij willen naar de Taalhuizen centraal.

Mariska Pijnenborg tekende namens Vluchtelingenwerk voor zowel gemeente Heusden als Waalwijk. Mirjam Bieleman tekende namens Woonveste. Ad van Oudheusden zette namens Baanbrekers een handtekening. Samen staan ze op de foto met de coördinatoren van Taalhuis Heusden en Waalwijk: Charlotte Rameckers, Frank Mensink en Agnes van Eeten.