Terug naar nieuwsoverzicht
19 november 2020

Taalhuis Oisterwijk organiseert Taaltocht

In de gemeente Oisterwijk wonen ongeveer 1100 mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven. Daardoor lopen ze tegen allerlei alledaagse dingen aan. Ongeveer tweederde van deze groep mensen is in Nederland geboren en getogen. Door allerlei verschillende redenen kunnen ze onvoldoende lezen en schrijven. Om te horen hoe dit is, heeft het Taalhuis een Taaltocht uitgezet in het centrum van Oisterwijk.

Wandelend leren

De Taaltocht is in deze coronatijd een mooie manier om het wandelen te combineren met iets leren. Iets leren over laaggeletterdheid en horen wat de dagelijkse dingen nu eigenlijk zijn waar deze mensen tegen aan lopen. Zes ervaringsdeskundigen hebben een tekst ingesproken en geven op een typerende plek in Oisterwijk aan tegen welk probleem ze aanliepen. Zo vertelt Merel waarom ze niet met de trein durft te reizen, Marja over haar ervaringen met haar kleinkinderen en vertelt Abdel dat zijn vader sinds kort naar school gaat. Gelukkig hebben deze zes mensen aangeklopt bij het Taalhuis en zijn de taal- en leesproblemen een stuk kleiner geworden. Superfijn voor hen!

Maak kans op een boek

Tijdens de speurtocht is het de bedoeling dat je QR-codes scant en luistert naar de verhalen. Heb je geen telefoon die dat kan? Geen probleem! Je krijgt de teksten ook uitgeschreven mee, zodat je ze kunt lezen. Daarnaast vind je tijdens de tocht ook delen van een rebus. De bedoeling is dat je onderweg de rebus oplost. Als je dan ook nog antwoord geeft op de vraag die uit de rebus komt, maak je kans op een boek. Dat boek gaat over iemand die eerst laaggeletterd was, maar er iets aan heeft gedaan. Koos heeft een boek geschreven: “Van laaggeletterdheid tot schrijver”.

Doe je mee?

De speurtocht is ongeveer 2 km lang. Je kan ‘m alleen lopen, maar ook samen (hou je dan wel aan de 1,5 meter afstand). De Taaltocht is een mooie, leerzame manier om verveling en eenzaamheid in coronatijd tegen te gaan. Wil je meedoen? Leuk! Bel dan even met Tanja Pieters (06 836 14 509) van het Taalhuis. Ze komt met plezier de Taaltocht bij je thuis afgeven. Mailen mag ook: oisterwijk@taalhuismb.nl.