Terug naar nieuwsoverzicht
27 maart 2023

Taalhuis Oisterwijk bestaat 5 jaar

Taalhuis Oisterwijk bestaat vijf jaar en vierde dat op 23 maart met een feestelijke bijeenkomst in Tiliander. Samen met zo’n veertig vrijwilligers, cursisten, partners én wethouder Dankers stonden we stil bij het thema laaggeletterdheid en digitale vaardigheden.

Wethouder Dion Dankers opende de bijeenkomst met een anekdote over zijn ervaring met de VR-bril van het Taalhuis. Door deze VR-bril op te zetten, ervoer hij hoe het is om moeite te hebben met lezen op een overvol station. “Ik stond op het drukke station en vroeg me af of ik de juiste trein had. Ik probeerde het bord te lezen, maar voordat ik zover was, was mijn trein al vertrokken!” Wethouder Dankers benadrukte dat 5% van de Oisterwijkenaren moeite heeft met basisvaardigheden en dat het daarom zo belangrijk is dat er een Taalhuis in Oisterwijk is. De afgelopen vijf jaar heeft het Taalhuis deze groep mensen kunnen helpen, zodat zij meer mee kunnen doen in de samenleving.

Ervaringsverhalen

Verschillende inwoners en vrijwilligers deelden hun verhaal. Een deelnemer aan de taalcursus van het ROC: “Ik was heel erg bang om fouten te maken als ik een formulier op internet moest invullen. Maar door de digitaalcursus ben ik zelfverzekerder geworden. De computer is mijn vriend geworden en niet langer meer een vijand.” Ook vrijwilligers zijn lovend over het Taalhuis. Vrijwilliger Maria: “Door dit werk help in mensen een stapje verder. Ik vind het heel mooi om te zien dat mensen na het volgen van deze cursus met een stuk meer zelfvertrouwen de deur uit gaan.” Daarnaast droeg taalhuisvrijwilliger Henk een zelfgemaakt gedicht voor over zijn ervaringen met mensen die moeite hebben met taal en computervaardigheden. Het programma werd afgesloten met het indrukwekkende lied Dansende letters van de zanger Qube. In dit lied vertolkt Qube het leven van een man die vastloopt en de maatschappij niet meer kan bijbenen.

I Daniel Blake

Het avondprogramma bestond uit de filmvertoning van I Daniel Blake, een film over Daniel Blake die vanwege omstandigheden zonder werk komt te zitten. Wanneer hij een uitkering moet aanvragen, loopt hij vast. Een situatie die ongetwijfeld herkenbaar is voor veel mensen die werken met de computer lastig vinden.

Spreekuur Taalhuis

Benieuwd wat het Taalhuis voor u kan doen? Kom langs bij het spreekuur en we bekijken samen waar u behoefte aan heeft. Het Taalhuis is gratis en u hoeft geen afspraak te maken. Wij staan iedere dinsdagochtend voor u klaar tussen 09.00 en 12.00 uur in de Tiliander (Spoorlaan 82C, Oisterwijk). U kunt ook bellen met 06 836 14 509 of mailen naar oisterwijk@taalhuismb.nl.