Terug naar nieuwsoverzicht
3 oktober 2023

Rustiger in je hoofd als je kunt lezen en schrijven

Harrie zit op zijn praatstoel. Praten is ook geen probleem, dat doet hij graag. Harrie heeft wel, net als 1 op de 6 Nederlanders, moeite met lezen en schrijven. Mooi dat hij daarom de stap heeft gezet om de lessen ‘Brede Vaardigheden’ van ROC Tilburg te volgen. Elke donderdag is hij van 13.00 tot 16.00 uur aanwezig bij de les in het Cultuurcentrum in Baarle-Nassau.

Met mijn handen werken
Harrie had fijne ouders. Als hij thuiskwam met oefeningen voor lezen en schrijven dan hielpen ze wel eens mee, maar niet altijd. Harrie: “School ging goed, maar ik ging steeds net over, met de hakken over de sloot. Ik mocht veel met mijn handen werken. Maar als ik moest lezen en schrijven dan was dat wel lastig. Ik had er ook geen geduld voor.”

Naam van de disco
Zijn vrienden merkten niet dat hij minder goed kon lezen en schrijven. “Wanneer ik iets niet snapte vroeg ik het met een omweg. Dan zeiden ze wat er stond en hoefde ik het niet te lezen. Als ik ‘s avonds op stap ging dan was de naam van de discotheek wel eens moeilijk en dan vroeg ik: “Hoe heet die disco ook alweer?” en dan wist ik het. Ik kon goed ouwehoeren en zo kwam ik er ook wel.”

Vertellen wat je bedoelt
In de loop van zijn leven merkt Harrie steeds vaker hoe belangrijk het is om te kunnen lezen en schrijven. “Soms kom je niet uit je woorden, sommige woorden ken ik helemaal niet. Ik denk dat als ik goed kan lezen en schrijven, ik ook beter kan vertellen wat ik bedoel.” Dankbaar is Harrie dat zijn leidinggevende het onderwerp bespreekbaar heeft gemaakt en in actie is gekomen. Harrie: “Ik loop er niet mee te koop, maar mijn leidinggevende had me door. Ze vroeg, zit je ergens mee? Toen vertelde ik dat ik moeite heb met lezen en schrijven. Ze zei dat ze daar wel iets mee kon en kwam bij het Taalhuis uit. Nu kan ik via het Amphia Ziekenhuis, mijn werkgever, gewoon gaan leren.

Steeds beter
Weer terug naar de schoolbanken is best een beetje spannend voor Harrie. “Ik kan nu al beter lezen en schrijven dan voorheen. Soms schrijf ik iets op en dan weet ik niet precies hoe het moet. Dan schrijf ik het zoals je het zegt, maar dat is vaak niet goed. Dus dat blijft moeilijk, al gaat het steeds beter. Ik ben blij dat ik deze stap heb gemaakt.”

Fijn om naar de les te gaan
Het levert Harrie veel op dat hij leert lezen en schrijven. Harrie: “Ik merk dat ik zelf erg druk ben in mijn hoofd. Ik denk dat je rustiger wordt als je meer dingen weet. Het geeft rust. Iedere dag komt het terug dat ik minder goed kan lezen en schrijven. Vroeger was dat niet. Maar nu hik ik er elke dag tegen aan. Ik denk dat ik daardoor ook veel stress heb. Daarom is het fijn dat ik nu naar les ga, dan kan ik dit gaan veranderen.”

Ervoor durven uitkomen
Harrie: “Als ik erop terugkijk zou ik al eerder naar school zijn gegaan. Ik denk dat er heel veel mensen zijn die hier moeite mee hebben, maar er niet voor uitkomen. Ook heel veel jeugd , maar die komen niet naar de les. Die schamen zich, al is dat helemaal niet nodig.” Harrie heeft zijn zaakje best goed voor elkaar. Ook heeft hij een eigen bedrijf. Bij een nieuwe klant vraagt hij altijd aan zijn boekhouder of hij de rekeningen stuurt. Harrie: “Ik zou het fijn vinden als ik dat helemaal zelf kan doen. Dat is mijn doel. Dat lukt nog niet, maar daar wil ik wel naar toe.”

Ook interesse?
Heb je moeite met basisvaardigheden en wil je deze verbeteren? Of ken je iemand die hulp kan gebruiken? Praat erover en neem contact op met het Taalhuis! Bel naar 088 – 6050 604, stuur een mail naar info@taalhuismb.nl. Of loop binnen bij het Taalhuisspreekuur in de buurt.