Terug naar nieuwsoverzicht
5 oktober 2023

Nieuwe podcastserie: Maak het duidelijk!

Partners van Taalnetwerk Midden-Brabant tekenen de aanpak ‘Midden-Brabant maakt het duidelijk!’, maar wat dan? Hoe gaat een organisatie met de afspraken uit de aanpak aan de slag? Hoe communiceren ze naar inwoners, leerlingen, bewoners en naar hun eigen medewerkers. Schrijven ze duidelijke brieven die iedereen snapt? Herkennen ze signalen van laaggeletterdheid en verwijzen ze dan door naar de Taalhuizen?

Prikkelende fragmenten
In de podcastserie ‘Maak het duidelijk’ gaat Crisje van Leest, docent NT1 en NT2 in gesprek met bestuurders, directeuren, teamleiders en medewerkers die dagelijks met de doelgroep werken. Ze reageren op prikkelende fragmenten en vragen van ervaringsdeskundigen uit o.a. de serie ‘Medeklinkers’ van Omroep Tilburg. Samen over dit thema in gesprek gaan is heel waardevol en levert mooie nieuwe inzichten op.

Alle afleveringen

Aflevering 1
In de eerste aflevering hoor je Linda Elesen, directeur VaVo van Onderwijsgroep Tilburg over hoe zij als school duidelijk communiceren en goed luisteren naar hun leerlingen en ouders.
Luister: https://open.spotify.com/show/6Uy2HxiNuWsNUsRBqmE9fT

Aflevering 2
Peter Kok en Kris Roemers van de Bibliotheek Midden-Brabant zijn te gast in de tweede aflevering van podcastserie ‘Maak het duidelijk!’. Zij gaan in gesprek over de rol van de Bibliotheek bij het (samen)redzamer maken van mensen als het gaat om digitaal erbij horen en meedoen. 
Luister: https://open.spotify.com/episode/3FyFO0tptpKc6TMZnhvJdd

Aflevering 3
Leergeld Tilburg zorgt met vaste inloopspreekuren door heel de stad voor laagdrempelige hulp op maat. Ze zijn altijd dichtbij. Anny
Hoefnagel vertelt in de podcastserie ‘Maak het duidelijk!’ over haar
ervaringen. Hoe ze helpt, de vraag achter de vraag herkent en mensen doorverwijst.
Luister: https://open.spotify.com/episode/5cSimyaIyiGLAQi0DZzzCj

Aflevering 4
Gon Mevis en Anne Appels van ContourdeTwern vertellen in de podcastserie ‘Maak het duidelijk!’ hoe zij mensen zien, spreken, kennen en op weg helpen. Zonder te oordelen en vooroordelen. Door ze vertrouwen te geven: dat iedereen ertoe doet en meetelt, nooit alleen.
Luister: https://open.spotify.com/episode/3ZRRE0DzOxVY8weF9HMjxl

Aflevering 5
Erkennen, herkennen en je er bewust van zijn dat je duidelijk communiceert. Esmah Lahlah en Susan Traas delen met gesprekleider Crisje van Leest in de podcastserie ‘Maak het Duidelijk!’ mooie voorbeelden over hoe zij dit als gemeente Tilburg aanpakken. Bijvoorbeeld door beeldbrieven, pictogrammen, een netwerk van schrijfcoaches en door te schrijven op B1-niveau.
Luister: https://open.spotify.com/episode/0rQVU9RyrgUNjz2CyiSVmM

Aflevering 6
Woningcorporatie Leystromen is niet alleen van de huizen. Manager Klant, Mara van der Lans en communicatieadviseur Hannie Spierings willen dat bewoners zich echt thuis voelen bij Leystromen. In gesprek met Crisje vertellen ze hoe belangrijk hierbij helder en duidelijk communiceren is. Met inlooppunten in de buurt, ruime openingstijden en balies waar je altijd kan binnenlopen zonder afspraak, staan ze dicht bij hun bewoners.
Luister: https://open.spotify.com/episode/3fOMhbYNIJ7mB1UThZufB3.

Aflevering 7
Komt wat je wilt vertellen aan bij inwoners? Communiceren we op de juiste manier? Herkennen we de doelgroep en verwijzen we door? Belangrijke vragen waar de gemeente Goirle zich al langere tijd van bewust is. Zo belangrijk dat burgemeester Mark van Stappershoef vier jaar geleden samen met campagneleider Mette-Marieke Verschoor de campagne ‘Heldere Taal’ startte. Trots en met veel enthousiasme vertellen ze in gesprek met Crisje, hoe ze op een creatieve manier met een Taalfeest, Taalbingo, Taalspel en Faaltaal zorgen voor bewustzijn en duidelijke communicatie. 
Luister: https://open.spotify.com/episode/7IC3gs0w3jda3z29r5vj1a.

Aflevering 8
Bij Baanbrekers hebben ze goed nagedacht voordat ze de aanpak ondertekenden. Want het betekent ook wel wat voor je dienstverlening als je dit doet. Directeur Ad van Oudheusden en adviseur beleid Liesbeth van de Corput bespreken met Crisje deze afwegingen en hoe ze de aanpak in de praktijk brengen. Bewustwording staat voorop, gevolgd door hulp bieden en het trainen van medewerkers.
Luister: https://open.spotify.com/episode/0nat57fPNt4fkSnYN6o8Hb.

Podcastkanaal
Abonneer je op ons podcastkanaal en beluister als eerste de nieuwste afleveringen. Of luister alle afleveringen rustig terug.