Terug naar nieuwsoverzicht
6 februari 2020

Liesbeth checkt online het weer dankzij Klik&Tik

Liesbeth Beek (81) uit Oisterwijk had weinig vertrouwen in haar eigen vaardigheden op de computer en op internet. Haar kinderen hadden haar wel leren mailen, en internetbankieren deed ze ook al langer. Toch kreeg ze alleen al bij het idee om de computer op te moeten starten steeds de kriebels. Haar mail opende ze daarom niet vaak. Laat staan dat ze online dingen zou kopen. Ze wist niet zo goed hoe het moest en ze was ook bang om iets verkeerd te doen. Ze ging naar de Klik&Tik-cursus in de Bibliotheek Oisterwijk en sindsdien is er een wereld voor haar opengegaan.

Hoe zette je die eerste stap om naar de Klik&Tik-cursus te gaan?

“Ik dacht dat het niks voor mij was en dat het bedoeld was voor mensen die echt nog helemaal niks op de computer kunnen. En ik had ook het idee dat het een soort taalcursus zou zijn voor mensen met taalproblemen ofzo. Toevallig raakte ik in gesprek met Maria (vrijwilliger bij de Bibliotheek en cursusleider van Klik&Tik, red.). Ik vertelde haar dat ik zo weinig kon met computers, al vind ik het vreselijk om te zeggen dat ik iets niet kan. Zij haalde me over om me meteen aan te melden voor de cursus.”

En? Hoe waren de eerste lessen?

“Het is heel laagdrempelig en toegankelijk. Ik heb al zoveel geleerd. Ik kan nu zelfs vliegtickets bestellen en betalen met iDeal. Het is zo fijn om te weten hoe het moet en om te weten hoe het veilig kan. Ik gebruik mijn smartphone ook veel meer. Als ik meedoe aan een quiz en ik weet het antwoord niet, dan heb ik het nu zo opgezocht. ”

Waarom vind je het zo fijn om dat allemaal geleerd te hebben?

“Doordat ik nu meer kan op de computer kan ik ook meer deelnemen aan de maatschappij. Er is een wereld voor me opengegaan. Ik ervoer voorheen een afstand tot veel dingen. Alles is nu veel bereikbaarder voor me geworden. Ik kan het nieuws beter volgen, check het weer, start mijn pc zo even op om mijn mail te lezen.”

Wat is de belangrijkste tip die je anderen mee wilt geven?

“Shroom vooral niet om je in te schrijven voor Klik&Tik. Ik weet dat er zoveel vrouwen zijn zoals ik. Vrouwen die het gebruik van de computer maar angstvallig blijven mijden. Zij kunnen het zichzelf zoveel gemakkelijker maken. Het is zo fijn om meer vertrouwd te raken met computers en internet. Dat gun ik iedereen.”

Over Klik&Tik

De Bibliotheek biedt op verschillende vestigingen en locaties-Klik & Tik cursussen aan om mensen meer vertrouwd te maken met de computer. Je leert hoe je dingen kunt opzoeken, een email kunt versturen en hoe je bijvoorbeeld via internet iets kunt kopen. Je oefent in een speciaal programma en niet met je eigen persoonlijke (inlog)gegevens. Er kan dus niets misgaan.

Kijk waar en wanneer er een Klik & Tik-training of -inloopspreekuur is bij jou in de buurt: www.bibliotheekmb.nl/klik-en-tik