Terug naar nieuwsoverzicht
8 oktober 2020

Laaggeletterdheid in magazine De Draad

Deze maand staat er een uitgebreid artikel over laaggeletterdheid in magazine De Draad. In dit verhaal vertelt onder anderen Mien Smetsers (70) hoe het is om niet goed te zijn in taal.

Niet kunnen lezen en schrijven, ervaarde ze pas echt als een gebrek, toen ze Johan geen verhaaltje voor kon lezen. Mien: “Dat gaf mij de doorslag om te leren lezen.”

Op 47-jarige leeftijd meldde ze zich aan bij Volwasseneneducatie. In zes jaar tijd haalde ze certificaten in Nederlandse taal, rekenen niveau 3, computervaardigheden en Bedrijfshulpverlening. Tegenwoordig is ze ambassadeur voor laaggeletterden en geeft ze lezingen. Mien: “Na afloop komen laag-geletterden naar me toe; die verwijs ik door naar het Taalhuis of het ROC. Ik kan ze over de drempel heen helpen, want ik weet als geen ander hoe hoog deze is.” Anno 2020 is weer terug naar school, het rekenen opfrissen. Mien: “Ik wil dat meer uitdiepen. Procenten berekenen bijvoorbeeld, of diepte. Dat is heel verfrissend.” Mien is trots op wat ze heeft bereikt. “Ik schrijf gedichten en help mensen met brieven schrijven. Wie had dat twintig jaar geleden kunnen bedenken?”

Benieuwd naar het hele artikel? De Draad wordt deze week bij alle 65+’ers in de gemeente Tilburg bezorgd. Ook kan je De Draad online lezen >