Terug naar nieuwsoverzicht
24 april 2023

Kom langs bij het Taalhuis: “Je bent nooit te oud om te leren”

In de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze-Rijen kunnen mensen die (beter) willen leren schrijven of lezen terecht bij het Taalhuis. Juun de Boer werkt bij het Taalhuis en komt veel mensen tegen die graag hulp ontvangen, ook bijvoorbeeld bij rekenen en/of werken met de computer. “Op basis van wat nodig is ga ik op zoek naar de juiste cursus, training of taalmaatje. Kan ik niets passends vinden? Dan probeer ik (eventueel met andere partners) iets te organiseren.

Beetje bij beetje leerde hij beter lezen en schrijven
Juun werkt bijna 2 jaar voor het Taalhuis: “Het is heel dankbaar werk om mensen op weg te helpen. Goed kunnen lezen, schrijven, rekenen en werken met de computer is namelijk de basis om mee te kunnen doen in de samenleving. Ik vind het fijn om te kunnen ondersteunen in deze basisbehoeften.”

Elke dag is anders bij het Taalhuis. Het meest bijzondere dat Juun heeft meegemaakt is een 83 jarige man die langskwam bij het Taalhuis. “Hij was erg zenuwachtig, maar na 83 jaar toch zo ver om de stap naar het Taalhuis te zetten. Hij deed zijn verhaal en gaf aan dat hij graag beter wilde leren lezen en schrijven. Na ons gesprek is hij gestart met taallessen en een taalmaatje. Iedere keer als ik hem sprak zag ik zijn zelfvertrouwen groeien. Hij zette kleine stapjes en beetje bij beetje leerde hij beter lezen en schrijven. Zelfs zo goed dat hij zijn eigen ervaringsverhaal opschreef en deelde met een redacteur van de krant die het artikel vervolgens plaatste. Meneer wilde zijn verhaal graag delen met anderen, zodat ook zij de stap naar het Taalhuis durven zetten. Het had hem immers zo veel moois gebracht. Voor mij een prachtig voorbeeld van dat je nooit te oud bent om te leren en dat het meer dan de moeite waard is om te werken aan je basisvaardigheden.”

Moeilijk om de stap naar hulp te zetten
Uit ervaringen van mensen weet Juun dat het heel moeilijk is om de stap naar hulp te zetten. “Maar diezelfde mensen vertellen mij later dat ze enorm opgelucht en blij zijn dat ze hun geheim (eindelijk) hebben gedeeld en dat ze geholpen worden. Doordat ze beter leren lezen, schrijven, rekenen en/of met de computer werken kunnen ze dingen die ze daarvoor niet konden, krijgen ze meer zelfvertrouwen en voelen ze zich gelukkiger.” En dat is wat Juuns werk zo dankbaar maakt.

“Dus mocht je zelf moeite hebben met de basisvaardigheden, of ken je iemand die hier moeite mee heeft; praat er dan over en neem contact op met het Taalhuis”. Dit doe je door te bellen naar 088 60 50 60 4 of een e-mail te sturen naar abg@taalhuismb.nl. Maak een afspraak of loop binnen bij het Taalhuisspreekuur in de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau of Gilze-Rijen: Contact – Taalhuis (taalhuismb.nl).