Terug naar nieuwsoverzicht
14 april 2023

“Ik denk altijd; ga het gewoon doen en schaam je er niet voor”

Marian uit Baarle-Nassau runt samen met haar man een succesvolle horeca onderneming in Chaam. Ze hebben 32 man personeel en het gaat goed. Wat niet iedereen weet, is dat Marian moeite heeft met lezen en schrijven.

Vroeg stoppen met school
“Ik heb vroeger op het speciaal onderwijs gezeten, omdat ze er in de tweede klas achter kwamen dat ik niet kon lezen en niet goed kon schrijven. Toen ik 13 jaar was, moest ik van school om te gaan werken. Ze vroegen thuis wie er wilde gaan poetsen en ik heb mijn vinger opgestoken. Ik ben toen gaan werken en gestopt met school.”

Wanneer je het alleen moet doen wordt het moeilijk
Heel lang vond Marian het geen probleem dat ze minder goed kon lezen en schrijven. Ze had het niet nodig voor haar werk en haar (ex-)partner nam dingen uit handen, zoals de administratie en het lezen van brieven. Toen Marian er alleen voor kwam te staan, veranderde dit. Marian: “Ik moest bijvoorbeeld een keer worden opgenomen in het ziekenhuis. Dan krijg je een formulier voor je en dan moet je dat invullen. Nou, dan heb je een probleem. Je kunt het dan niet en dat is niet prettig om te ervaren. Dan ga je toch verder denken: wat kan ik daar aan doen?”

Beter leren lezen en schrijven
Dertig jaar geleden is Marian weer terug naar school gegaan om beter te leren lezen en schrijven. Dit heeft haar enorm geholpen. Ze kreeg meer zelfvertrouwen toen ze beter leerde lezen. “Je gaat dingen doen die je eerst niet kon. Bijvoorbeeld de kassa; mijn kinderen doen het voor en ik doe het na. Dat gaat nu prima. Ik durf nu meer dingen dan ik vroeger durfde.”

Nooit te oud om te leren
Het heeft Marian nooit tegen gehouden dat ze moeite heeft met lezen en schrijven en ze is blij dat ze weer terug naar school is gegaan. Wel heeft ze spijt dat ze nooit verder is gegaan met het leren werken met een computer. “Als ik mocht kiezen dan had ik veel eerder een computercursus willen doen. Zeker weten. Dat raad ik ook iedereen aan. Je bent nooit te oud om te leren.”

Ook beter leren lezen, schrijven, rekenen of werken met de computer? Kom naar het Taalhuis!
Herken je jezelf in het verhaal van Marian of herken je iemand anders hierin? Kom dan naar het Taalhuis bij jou in de buurt: Contact – Taalhuis (taalhuismb.nl).