Terug naar nieuwsoverzicht
5 juli 2021

“Het schrijven van mails gaat me nu makkelijker af”

“Zo”, zegt Menno, “Ik heb geregeld dat Eric voortaan de grappen maakt in de klas. En Urwin zorgt voortaan voor koeken in de pauze.” Hij kijkt me serieus aan, terwijl hij zijn lach in probeert te houden. Menno heeft zijn cursus Nederlands afgerond. Vanavond neemt hij afscheid van zijn klas. Een klas die hij elke donderdagavond in de les trakteerde op humor en op koeken. Hij kan het niet laten ervoor te zorgen dat deze traditie in stand gehouden wordt.

Met een d of dt?

Drie jaar geleden werkte Menno als teamleider in het magazijn van een grote winkelketen. Voor zijn werk moest hij regelmatig evaluaties schrijven. Menno: “Ik merkte dat ik vaak twijfelde bij wat ik schreef. Klopt deze zin zo wel? Schrijf ik dit woord nu met een -d of met -dt?” Vanwege een bijzondere thuissituatie heeft Menno zijn middelbare school niet afgemaakt. “Ik heb lesstof gemist en daar liep ik als volwassene tegenaan. Mijn vrouw hielp me weleens door mee te kijken met werkmails en evaluaties om verbeteringen te noemen. Heel lief, maar ik wilde het ook zelf kunnen.”

Zekerder gevoel

Menno ging op zoek naar taalles en via het Taalhuis Midden-Brabant vond hij wat hij zocht bij ROC Tilburg, Educatie en Inburgering. “Elke donderdagavond volgde ik les. Daar oefenden we bijvoorbeeld met het schrijven van verschillende teksten, maar ook met spelling. Precies wat ik nodig had. Dat wat ik “s avonds in de les leerde, kon ik de volgende dag meteen gebruiken op mijn werk. Ik voel me daar zekerder door.”

Nette mails

Inmiddels werkt Menno als coördinator “rijdend materieel” binnen een logistiek bedrijf voor webshops. Binnen het bedrijf geeft hij ook trainingen aan het personeel dat het materieel moeten besturen. Menno: “In deze baan praat ik niet alleen met de jongens op de werkvloer, maar rapporteer ik via e-mail ook aan collega”s van andere afdelingen. Dat moeten nette mails zijn. Het schrijven daarvan gaat me nu een stuk makkelijker af.”

Altijd blijven leren

Hij geeft eerlijk aan dat het best intensief was om les te volgen naast zijn werk en zijn levendige gezin. “Maar ze hebben me daarin altijd gesteund.” Vanuit onze gesprekjes in de les weet ik dat Menno van uitdagingen houdt. Nog voordat ik hem kan vragen of hij nieuwe plannen heeft, vertelt hij dat een facilitaire opleiding hem ooit leuk lijkt. “Ik denk dat je altijd moet blijven leren. Het houdt mij scherp en ik krijg er veel energie van.”

Tekst: Crisje van Leest (ROC)