Terug naar nieuwsoverzicht
14 mei 2024

Gastles bij PABO over laaggeletterdheid

Vier op de tien kinderen heeft aan het eind van de basisschool niet het niveau van groep 8 als het gaat om lezen en schrijven. Een achterstand die je in je verdere leven meeneemt en die je kansen en je gezondheid belemmert. Want taalontwikkeling heeft invloed op allerlei levensgebieden. Als Taalnetwerk zetten we ons in om die groep kleiner te maken. Daarom deden we vanuit de Adviesgroep Duidelijke Taal mee aan een gastles van ABC Taalambassadeurs voor 60 studenten van de PABO in Tilburg.

De onderwijzers van de toekomst kunnen een belangrijke rol spelen bij het verminderen van laaggeletterdheid. Zij kennen de kinderen, spreken de ouders en kunnen zo signalen oppakken en in gesprek gaan. Ervaringsdeskundigen vertelden in de les hoe problemen met lezen en schrijven hun leven hebben bepaald. En hoe zij stappen hebben gezet om de schaamte en stress te doorbreken door opnieuw naar school te gaan.

Heb jij een vraag of een tip voor de Adviesgroep? Bijvoorbeeld of een tekst duidelijk is voor mensen die moeite hebben met lezen. Of ken je iemand die ook moeite heeft met taal en mee wil denken hoe het beter kan?
Stuur dan een mail naar Jeanet de Pee via advies@taalhuismb.nl.