Terug naar nieuwsoverzicht
22 februari 2021

Frans houdt computerspreekuur bij het Taalhuis

Frans werkt als vrijwilliger bij het Taalhuis. Als gepensioneerd docent en ICT’er houdt hij daar een computerspreekuur en helpt anderen met computervragen. Eén van de mensen die Frans helpt, is Gerrit.

Gewoon doen en oefenen…
“Een tijd terug vertelde een buurman dat hij was gestart bij het wijkcentrum met een computercursus. Toen dacht ik: dat is iets voor mij, ik ben onzeker en bang dat ik ergens intrap.” En dus bezocht Gerrit vorig jaar het Taalhuis. Daar bleek dat hij al best wat met de computer kon, maar dat hij ook vaardigheden miste. Door de Covid-19-maatregelen lag de computercursus helaas stil. Daarom werd Gerrit gekoppeld aan vrijwilliger Frans. Aan hem kon Gerrit rechtstreeks zijn vragen kwijt. Gerrit: “Wat me heeft geholpen, is om te zien dat zelfs Frans het ook niet altijd weet. Hij zegt dat je het gewoon moet doen en moet oefenen.”

“Dankbare mensen, daar krijg ik een goed gevoel van”
Mensen zijn heel dankbaar volgens Frans. “Als ze mijn hulp willen, zitten ze vaak ook echt vast met bepaalde dingen. Ze kunnen er dan na afloop écht verder mee. Zo stuurde iemand me laatst een mailtje omdat hij dat van mij geleerd had. Daar krijg je als vrijwilliger een goed gevoel van. Het helpt wanneer mensen hun vragen duidelijk opschrijven, dan kan ik ze ook beter helpen. Want soms moet ook ik iets opzoeken, ik weet ook niet alles. Ik leer er daardoor zelf ook nog steeds van”, zegt Frans.

“Ik heb er al wel veel geld mee verdiend!”
Gerrit vindt het fijn dat Frans rustig blijft en het niet erg vindt om dingen uit te blijven leggen. “Ik ben met zijn hulp zekerder geworden, daardoor ga ik zelf ook steeds meer doen met de computer. Ik kan nu via internet goedkoper spullen bestellen en instructiefilmpjes via YouTube afspelen om dingen zelf te maken. Ik heb er eigenlijk al veel geld mee verdiend!”

Kun jij ook wat hulp gebruiken?
Gerrit: “Neem de stap naar het Taalhuis. Voor mij is het een verrijking geweest. Ik ben veel zekerder geworden. Er is met de computer een nieuwe wereld voor me open gegaan. Het kent niks anders dan voordelen.” Frans: “Eigenlijk zou iedereen een cursus moeten doen, iedereen leert ervan!”