Terug naar nieuwsoverzicht
11 april 2023

“Door de Taalschool heb ik flinke stappen gezet en ook diploma’s gehaald”

“Het is geen schande als je het niet kunt, het is meer een schande als je er niet eerlijk voor uitkomt.” En dat is precies wat Angela uit Rijen doet. Angela heeft moeite met lezen, schrijven, rekenen en werken met de computer. Negen jaar geleden besloot ze om hulp te vragen. Nu ze zelf beter kan lezen en schrijven, vindt ze het tijd om ánderen te helpen diezelfde stap te zetten.

Hulp bij lezen, schrijven, rekenen en werken met de computer
Al van jongs af aan heeft Angela moeite met lezen, schrijven en rekenen. Ze vond het lastig op school. Ook tijdens haar werk én in haar privésituatie had ze hier regelmatig last van. “Ik vond brieven van bedrijven altijd lastig. Als ik dat alleen moest doen, kwam ik er vaak niet uit. Ook vond ik het moeilijk om bijvoorbeeld recepten te volgen en met het openbaar vervoer te reizen. Ik liep vast in mijn werk en in mijn thuissituatie. Via maatschappelijk werk kwam ik erachter dat er een taalschool is. Daar ben ik verder gekomen met lezen en rekenen. Ik heb flinke stappen gezet en ook diploma’s gehaald.”

Meer zelfvertrouwen
Het gaat nu goed met Angela. Ze heeft werk in de zorg waar ze erg blij mee is. Ook heeft ze op school beter leren lezen en schrijven. “Ik kan nu beter begrijpend lezen en met de computer overweg. Ook lees ik nu meer. Ik lees dingen meerdere keren waardoor het beter bij me binnen komt. Daardoor voel ik me rijker.”

Toch worstelt Angela nog met het probleem. Ze is bang voor meningen van anderen wanneer ze weten dat ze moeite heeft met lezen en schrijven. Wel is haar zelfvertrouwen gegroeid sinds ze naar school gaat. “Het geeft me het gevoel dat ik met beide benen op de grond sta. Dat je gewoon beter begrijpt wat er staat en dat ik niet altijd afhankelijk ben van een ander.”

Praat er over
Het zelfvertrouwen van Angela blijft groeien doordat ze open is over waar ze moeite mee heeft. Angela raadt iedereen aan om te praten over waar je moeite mee hebt: “Blijf er niet mee lopen als het niet lukt, maar zoek hulp. Er zijn altijd mensen die je willen helpen, alleen moet je het accepteren en waarderen dat mensen het voor je doen.”

Hulp nodig? Kom naar het Taalhuis
Herken je jezelf in het verhaal van Angela of herken je iemand anders hierin? Kom dan naar het Taalhuis bij jou in de buurt: Contact – Taalhuis (taalhuismb.nl).