Terug naar nieuwsoverzicht
26 augustus 2021

“Als je niet kunt lezen, leef je in een andere wereld”

Toen Flip op zijn dertiende van school ging, kon hij niet lezen en schrijven. Nu wil hij zoveel mogelijk mensen die met dit probleem zitten helpen.

“Op de lagere school was ik meer in het kolenhok te vinden dan in de klas”, vertelt de 67-jarige Flip. “Toen ik dertien was, ben ik van school gegaan. Ik kon niet lezen en schrijven en belandde in de textielfabriek.” Uiteindelijk kwam Flip zo’n achttien jaar geleden bij het MST terecht. Daar leerde hij lezen en schrijven. “Inmiddels kan ik ook al een beetje met een computer overweg. Verder doe ik vrijwilligerswerk. Als ik mensen tegenkom die niet goed kunnen lezen en schrijven, dan probeer ik ze te overtuigen hierheen te komen. Je leeft echt in een andere wereld als je niet kunt lezen en schrijven.”

Geen smoesjes meer
Flip vertelt: “Als ik ergens kom, hoef ik geen smoesjes meer te verzinnen. Ik ben heel blij dat ik tegenwoordig kan lezen en schrijven. Ik schaamde me er vroeger echt voor. Nu wil ik zoveel mogelijk mensen die met dit probleem zitten helpen.” Daarom is Flip zo enthousiast als er op tv aandacht is voor laaggeletterdheid. Zoals vorige week de thema-uitzending Van lezen en schrijven tot puin ruimen (in de serie Make Holland Great Again). De jonge presentator Sahil Amar Aïssa op missie: achter de toonbank van een broodjeszaak onderzoekt hij hoe behulpzaam Nederland is als iemand niet kan lezen en in een escaperoom frustreert hij mensen om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen. “Als je die uitzending gemist hebt, moet je hem écht terugkijken. Er komen gewone mensen aan het woord, die bijvoorbeeld uitleggen hoe lastig het is om met de trein te reizen als je niet goed kunt lezen.”

Wil jij ook beter leren lezen, schrijven, rekenen of computeren? Het Taalhuis is er voor iedereen! Kijk op deze pagina voor een Taalhuis bij jou in de buurt of bel met 088 605 06 04.